Лавандулата (Lavandula angustifolia) е многогодишно тревисто растение, достигащо височина до 50 cm. Идваща от района на Средиземноморието, ароматът на лавандулата е без еквивалент сред билките и освен това е инсектицидно средство и се използва също в козметиката. Цветовете на лавандулата са дребни и оцветени в бяло, бледорозово, виолетово или синьо. Може да се отглежда както на двора, така и в саксия или сандъче, като трябва да е на място, защитено от ветрове и наклон на терена не повече от 10°. Лавандулата вирее на защитени от вятър места. Размножава се чрез семена, които покълват за период от 3 до 6 седмици при ... |
|
Горската ягода (Fragaria vesca Regina) е многогодишно медоносно растение. Плодовете ѝ са сочни, едри и с много семена. Подходяща е за отглеждане в саксии и сандъчета. Растението цъфти с бели цветове, разположени на разклонени дръжки. Сортът е ранен и високопродуктивен, подходящ за целогодишно отглеждане при минимална температура 11°C и максимална 24°C. Семената се засяват на открито от март до май, а беритбата се извършва от юни до август. Горската ягода достига височина 30 cm. ... |
|
Невенът (Calendula officinalis) е едногодишно медоносно растение с много медицински и козметични приложения. Може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Невенът не е претенциозен и е лесен за отглеждане. Не се нуждае от друго, освен от хранителна почва и достатъчно влага и топлина, за да поникне. Засаден в близост до зеленчукови растения, действа като естествен репелент за вредителите в градината. Полива се умерено. За обилен цъфтеж, редовно премахвайте увехналите цветове. Семената се засяват на открито от февруари до май или от октомври до ноември. Невенът цъфти от април до ... |
|
Копривата (Urtica dioica) е многогодишно медоносно и лековито растение. Тя съдържа богато съдържание на витамини, фибри и аминокиселини. Освен като храна, копривата може да се използва и за направа на компост. Отглежда се лесно, като предпочита слънчево изложение и плодородна почва. Зимоустойчива е в нашия климат и е препоръчително през 5 години да се сменя мястото ѝ. Полива се редовно, но умерено. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е от май до ноември. Копривата достига височина 70 cm. ... |
|
Китайските броколи или рапини са малки броколи - зеленолистни зеленчуци, богати на калций, калий, витамини A и C. Те принадлежат към семейството на кръстоцветните растения, като спадат в същия подвид като ряпата, въпреки че наподобяват малки броколи. Широко използвани са в италианската и азиатската кухня, като се отличават с леко горчив вкус. Метод на покълване: Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете. След 8 - 10 часа извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода. Разстелете ги равно върху съда за покълване. Този вид семена ... |
|
Ментата (Mentha rotundifolia) е многогодишно медоносно растение. Достига височина 40 cm и е често използвана подправка в кулинарията и билкарството. Може да се отглежда както в саксии и сандъчета, така и в зеленчуковата градина, като обича влажна, но отцедлива почва. Оптималната температура през вегетацията е 22 - 25°C. Семената се засяват на открито от март до май, а беритбата се извършва от юни до октомври. ... |
|
Ягодата (Fragaria) е многогодишно, тревисто растение. Подходяща е за отглеждане в саксии и сандъчета. Тя има малки, червени плодове със сладък вкус. Семената се засяват на открито от началото на март до края на май месец. Растението цъфти с бели цветове, разположени на разклонени дръжки. Плодовете се събират юни - август месец. Вирее добре на слънце и се полива редовно. За по-добър растеж, цъфтеж и плододаване използвайте гранулиран тор за плодове. Достига височина 30 - 40 cm. ... |
|
Мащерката (Thumus vulgaris) е многогодишно медоносно растение, но чувствително към количеството светлина, особено в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Мащерката е подобна на храст, силно разклонена с бледолилави до бели цветове и височина 25 - 30 cm. Намира широко приложение на употреба, благодарение на наличието на етерично масло, минерални соли, дъбилни вещества и други и се използва за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти и, естествено, като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Може да се отглежда както навън, така и в саксия на балкона, но бидейки растение на ... |
|
Лавандулата (Lavandula angustifolia) е многогодишно декоративно растение, устойчиво на ниски температури и подходящо за отглеждане както на двора, така и в саксия или сандъче на балкона. Идваща от района на Средиземноморието, ароматът на лавандулата е без еквивалент сред билките и освен това е инсектицидно средство и се използва също в козметиката. Цветовете на лавандулата са дребни и оцветени в бяло, бледорозово, виолетово или синьо. Лавандулата е сухоустойчив вид и е необходимо да бъде поливана умерено. Тя вирее на слънце и добре дренирана почва. Семената се засяват между февруари и юни, а периодът на покълване ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Нахутът (Cicer arietinum) е известен с високото си съдържание на протеини и ензими. Покълването на семената му освобождава пълния, хранителен потенциал, като благоприятства усвояването на полезни вещества. Нахутът е основна съставка на арабския хумус. Към него може да добавите и кълнове, което ще ... |
|
Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от ... |
|
Босилекът (Ocinum basilicum) е едногодишно растение с характерна миризма, което се използва като подправка в кулинарията. Освен това босилекът има антисептично и болкоуспокояващо действие. Обичащият слънце босилек може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Семената се засяват на открито от април до август, а беритбата е от юни до ноември. Босилекът достига височина 40 - 50 cm. Съвети: засейте семената на дълбочина 0.5 - 1 cm и поливайте на лека струя, за да не ги отмиете за ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение и редовни поливки за свежа консумация и ... |