Ягодата (Fragaria) е многогодишно тревисто растение. Сортът е високодобивен. Плодовете са с червен цвят и сладък вкус. Ягодите се използват в състава на торти, сладкиши и конфитюри. Семената се засяват на открито в периода между март и август месец. Беритбата на плодовете е между април и октомври. Ягодата вирее добре на слънце и обича редовно поливане. За по-добър растеж, цъфтеж и плододаване използвайте гранулиран тор за плодове. ... |
|
Yellow Wonder е сорт ягода, която e по-сочна и сладка от червената. Подходяща e за отглеждане в саксии, около бордюри и алеи. Ягодата е многогодишна, предпочита добре дренирани и леко кисели (pH 6 - 6.5) почви и слънчево изложение. Семената се засяват на открито между април и март, а за разсад между януари и февруари. Беритба между юни и октомври. Височината, която растението достига, е 20 - 30 cm. Съвет: Събирайте редовно готовата реколта, за да стимулирате образуването на нови цветове, а в началото на лятото и през есента подхранете с тор за дребноплодни храсти. ... |
|
Годжи Бери (Lycium barbarum) е многогодишен полухраст с ядливи плодове, които могат да се консумират директно, в сушено състояние или да се добавят към ястия и напитки. Той произхожда от Хималаите и е познат като "храната на дълголетниците". Семената за разсад се засяват от март до април месец. Готовите растения се засаждат на постоянното си място през есента. Растението не е претенциозно и може да се отглежда и в по-бедни и каменисти почви. Отгледано от семе растението ще започне да плододава след 3 - 4 години, в периода от юли до късна есен. Издържа до - 20°. ... |
|
Физалисът (Tomatillo amarylla) е нискокалоричен сладко-кисел плод, богат на витамини и калий. Той се консумира суров или се използва за приготвяне на супи, сосове и мексиканска салца. Плодът е зелен, а вътрешната, месеста част е бяла. Физалисът (Tomatillo amarylla) се отглежда като домат. Напълно узрял плодът има много сладък вкус и придава необикновен вкус на ястията. Семената се засяват на закрито от февруари до март месец. Сеитбата на открито се извърша от април до юни месец. Готовите плодове се берат от юли до октомври месец. За богата реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на почвата и добър ... |
|
Мащерката (Thumus vulgaris) е многогодишно растение, чувствително към количеството светлина в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Може да се отглежда както на открито в градината, така и в саксии и сандъчета на балкона. Ароматната подправка намира широко приложение благодарение на наличието на етерично масло, минерални соли, дъбилни вещества и други и се използва за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти, както и като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Семената се засяват на открито между февруари и юли, а беритбата се извършва от юни до декември. Мащерката е ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е едногодишно растение с гладки, назъбени и тъмнозелени листа със силен аромат. Може да се отглежда в саксии и сандъчета или на открито в зеленчуковата градина. Семената се засяват на закрито в дълбоки саксии 4 - 8 седмици преди последните слани. Директното засаждане на постоянното място може да се извърши след последните застудявания, когато почвата е топла. Семената се засяват между март и април в редове на 20 - 30 cm. След сеитба почвата се валира. Магданозът вирее добре на слънчеви места и предпочита умерено поливане. Устойчив е на измръзване и може да презимува в почвата. Беритбата ... |
|
Мащерката (Thymus) е многогодишно медоносно растение, но чувствително към количеството светлина, особено в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Мащерката е подобна на храст и намира широко приложение на употреба благодарение на наличието на етерично масло и минерални соли. Използва се за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти и, естествено, като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Може да се отглежда както навън, така и в саксия на балкона. Семената се засяват за разсад от март до април, а на открито от април до май. Бере се септември. Продуктът е сертифициран като ... |
|
Пъпешът ананас (Cucumis melo Ananas) е едногодишно, слънцелюбиво растение. Сортът е средноранен и има високо съдържание на фолиева киселина, калий, магнезий, глюкоза и витамини. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти. Сеитбата за разсад е от януари до март и се разсажда през март и април. Оптималната температура за растеж и развиване е 28 - 30°С. Пъпешите имат нужда от често поливане, но най-претенциозни са към влага в почвата в периодите на цъфтеж и нарастване на плода. Пъпешите изискват топли и рохкави почви. Плодовете се берат сутрин рано след вдигане на росата, но преди да настъпят горещите часове ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е едногодишно растение с гладки, назъбени и тъмнозелени листа със силен аромат. Може да се отглежда в саксии и сандъчета или в зеленчукова градина. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е целогодишна. Магданозът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето салата Табуле, а 5 g от реколтата му осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза витамин К. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте предварително. Разпръснете семената равномерно и ги ... |
|
Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от ... |
|
Кресонът (Lepidium sativum) е едногодишно растение и е богат източник на витамини, протеини и фибри. Той може да вирее и да се консумира целогодишно в домашни условия в саксии или сандъчета, както и на балкона през месеците без отрицателни температури. За външно отглеждане сейте от март до май. Растенията са готови за беритба след 2 - 3 седмици. Честото поливане на растението допринася листата да останат нежни, а вкусът свеж. За удължена реколта сейте през 1 - 2 седмици и не поставяйте на директно слънце. Кресонът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е ароматно едногодишно растение, което е богато на витамини и минерални соли. Може да се отглежда в домашни условия в саксии и сандъчета или в градината. Семената се засяват от януари до септември месец. Растението вирее на сенчесто изложение, лека, влажна и плодородна почва. Магданозът достига височина до 40 cm, а беритбата му е между март и ноември. Други имена на Магданоза: Мерудия. ... |