Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно студоустойчиво растение. Може да се отглежда в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използва като подправка към ястия. Семената може да се засаждат два пъти в годината - между март и май месец, както и между юли и септември. Растението вирее добре на слънце и лека плодородна почва. Младите растения имат нужда от обилно поливане, докато възрастните може да издържат на суша. Беритбата е между април и ноември месец. Съвет: За да разполагате с реколта в различни периоди, може да повтаряте засажданията през 2 - 3 седмици. ... |
|
Копривата (Urtica dioica) е многогодишно медоносно и лековито растение. Тя съдържа богато съдържание на витамини, фибри и аминокиселини. Освен като храна, копривата може да се използва и за направа на компост. Отглежда се лесно, като предпочита слънчево изложение и плодородна почва. Зимоустойчива е в нашия климат и е препоръчително през 5 години да се сменя мястото ѝ. Полива се редовно, но умерено. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е от май до ноември. Копривата достига височина 70 cm. ... |
|
Ягодата (Fragaria) е многогодишно тревисто растение. Сортът е високодобивен. Плодовете са с червен цвят и сладък вкус. Ягодите се използват в състава на торти, сладкиши и конфитюри. Семената се засяват на открито в периода между март и август месец. Беритбата на плодовете е между април и октомври. Ягодата вирее добре на слънце и обича редовно поливане. За по-добър растеж, цъфтеж и плододаване използвайте гранулиран тор за плодове. ... |
|
Yellow Wonder е сорт ягода, която e по-сочна и сладка от червената. Подходяща e за отглеждане в саксии, около бордюри и алеи. Ягодата е многогодишна, предпочита добре дренирани и леко кисели (pH 6 - 6.5) почви и слънчево изложение. Семената се засяват на открито между април и март, а за разсад между януари и февруари. Беритба между юни и октомври. Височината, която растението достига, е 20 - 30 cm. Съвет: Събирайте редовно готовата реколта, за да стимулирате образуването на нови цветове, а в началото на лятото и през есента подхранете с тор за дребноплодни храсти. ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е ароматно едногодишно растение, което е богато на витамини и минерални соли. Може да се отглежда в домашни условия в саксии и сандъчета или в градината. Семената се засяват от януари до септември месец. Растението вирее на сенчесто изложение, лека, влажна и плодородна почва. Магданозът достига височина до 40 cm, а беритбата му е между март и ноември. Други имена на Магданоза: Мерудия. ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от Червен Боб "Адзуки" (Phaseolus vulgaris) се нуждаят от обилно количество вода и пространство, за да покълнат. Кълновете стават хрупкави и сочни, когато се отглеждат далеч от слънчевата светлина. От друга страна светлина спомага за производството на целулоза. Също така те са ... |
|
Китайските броколи или рапини са малки броколи - зеленолистни зеленчуци, богати на калций, калий, витамини A и C. Те принадлежат към семейството на кръстоцветните растения, като спадат в същия подвид като ряпата, въпреки че наподобяват малки броколи. Широко използвани са в италианската и азиатската кухня, като се отличават с леко горчив вкус. Метод на покълване: Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете. След 8 - 10 часа извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода. Разстелете ги равно върху съда за покълване. Този вид семена ... |
|
Годжи Бери (Lycium barbarum) е многогодишен полухраст с ядливи плодове, които могат да се консумират директно, в сушено състояние или да се добавят към ястия и напитки. Той произхожда от Хималаите и е познат като "храната на дълголетниците". Семената за разсад се засяват от март до април месец. Готовите растения се засаждат на постоянното си място през есента. Растението не е претенциозно и може да се отглежда и в по-бедни и каменисти почви. Отгледано от семе растението ще започне да плододава след 3 - 4 години, в периода от юли до късна есен. Издържа до - 20°. ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Люцерната (Medicago sativa) произхожда от Армения и принадлежи към бобовите растения. Нейните семена са тъмни и миниатюрни. Кълновете от люцерна са най-богатите на хранителни вещества. Източник са на витамини А, C, E и В комплекс. Също така съдържат минерали като калций, фосфор, магнезий, калий, ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е едногодишно растение с гладки, назъбени и тъмнозелени листа със силен аромат. Може да се отглежда в саксии и сандъчета или в зеленчукова градина. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е целогодишна. Магданозът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето салата Табуле, а 5 g от реколтата му осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза витамин К. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте предварително. Разпръснете семената равномерно и ги ... |
|
Мащерката (Thumus vulgaris) е многогодишно растение, чувствително към количеството светлина в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Може да се отглежда както на открито в градината, така и в саксии и сандъчета на балкона. Ароматната подправка намира широко приложение благодарение на наличието на етерично масло, минерални соли, дъбилни вещества и други и се използва за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти, както и като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Семената се засяват на открито между февруари и юли, а беритбата се извършва от юни до декември. Мащерката е ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дни, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от твърда Пшеница (Triticum) може да се използват за получаване на кълнове при отглеждане за 2 - 3 дни. Също така са подходящи за получаване на пшенични стръкове след 14 дни на отглеждане. Кълновете и стръковете са богати на хранителни вещества, които са полезни за организма. Метод на ... |