Ехинацеята "Magnus" (Echinacea) е многогодишно растение с обилен цъфтеж и изправен растеж. Цветовете му достигат 15 cm в розово и лилаво. Подходящо е за отглеждане на открито. Семената се засяват през март - април на закрито. През май - юни, веднага щом рискът от измръзване изчезне, засадете в градината на разстояние 30 - 40 cm. Цъфти през втората година в продължение на 60 дни през юли - август. Светлолюбиво растение, виреещо най-добре на внимателно обработени, суховати почви. Растението достига височина до 100 cm. Лечебни свойства на Ехинацеята: Една от най-големите лечебни сили на Ехинацеята е способността ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от репички (Raphanus Sativus) покълват за около 4 - 6 дена. В първите дни от тях може да поникнат малки, бели косъмчета, които плесенясват ако не се отстранят навреме. Това е показател, че количеството вода и честите промивки не са били в правилните параметри. Кълновете имат високо ... |
|
Колоцинтът представлява едногодишно увивно растение с малки плодове наподобяващи тиква. Плодовете са неядливи и се използват сухи за вътрешна украса. Растението е подходящо за отглеждане на веранди и асми. Колоцинтът вирее добре на слънце, полусянка и плодородна почва. Семената се засяват на открито между април и юни месец, а реколтата се събира от юли до септември. Достига височина до 3 m. ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от Леща (Lens culinaris) растат бързо и лесно. Моментът, когато трябва да се прекъсне процесът на покълване, е преди да са поникнали листата, тъй като това понижава съдържанието на хранителни вещества в тях. Най-добрата разновидност леща за покълване е зелената. Тя е много добър източник ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Тъмно зелените листа на Детелината (Trifolium) съдържат в изобилие хлорофил. За него е известно, че е много близък до структурата на хемоглобина в човешката кръв. Единствената разлика е, че централният атом в хлорофила е магнезий, а в кръвта е желязо. Затова зелените суперхрани оказват мощно ... |
|
Пъпешът ананас (Cucumis melo Ananas) е едногодишно, слънцелюбиво растение. Сортът е средноранен и има високо съдържание на фолиева киселина, калий, магнезий, глюкоза и витамини. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти. Сеитбата за разсад е от януари до март и се разсажда през март и април. Оптималната температура за растеж и развиване е 28 - 30°С. Пъпешите имат нужда от често поливане, но най-претенциозни са към влага в почвата в периодите на цъфтеж и нарастване на плода. Пъпешите изискват топли и рохкави почви. Плодовете се берат сутрин рано след вдигане на росата, но преди да настъпят горещите часове ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от "Зимната репичка" известна още като "Китайска роза" покълват за около 4 - 6 дена. Те имат високо съдържание на витамин С. Острият им вкус ги прави подходящи при настинки, синузит, астма и напрежение в гръдната област. Също така активират чревната флора, подпомагат ... |
|
Физалисът (Tomatillo amarylla) е нискокалоричен сладко-кисел плод, богат на витамини и калий. Той се консумира суров или се използва за приготвяне на супи, сосове и мексиканска салца. Плодът е зелен, а вътрешната, месеста част е бяла. Физалисът (Tomatillo amarylla) се отглежда като домат. Напълно узрял плодът има много сладък вкус и придава необикновен вкус на ястията. Семената се засяват на закрито от февруари до март месец. Сеитбата на открито се извърша от април до юни месец. Готовите плодове се берат от юли до октомври месец. За богата реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на почвата и добър ... |
|
Кресонът (Lepidium sativum) е едногодишно растение и е богат източник на витамини, протеини и фибри. Той може да вирее и да се консумира целогодишно в домашни условия в саксии или сандъчета, както и на балкона през месеците без отрицателни температури. За външно отглеждане сейте от март до май. Растенията са готови за беритба след 2 - 3 седмици. Честото поливане на растението допринася листата да останат нежни, а вкусът свеж. За удължена реколта сейте през 1 - 2 седмици и не поставяйте на директно слънце. Кресонът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето ... |
|
Мащерката (Thymus) е многогодишно медоносно растение, но чувствително към количеството светлина, особено в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Мащерката е подобна на храст и намира широко приложение на употреба благодарение на наличието на етерично масло и минерални соли. Използва се за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти и, естествено, като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Може да се отглежда както навън, така и в саксия на балкона. Семената се засяват за разсад от март до април, а на открито от април до май. Бере се септември. Продуктът е сертифициран като ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от грах покълват само ако не са пропукани. Те са добър източник на протеин, прости захари, калций и фибри. Също така за богати на витамини А и С, фосфор, калий и хлорофил. Всички видове кълнове имат благоприятно действие като подпомагат регенерацията на клетките, мощен източник са на ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Праз лукът (Allium porrum) заедно с лукът и чесънът, губят специфичния си силен аромат, когато покълнат и стават лесни за храносмилане. По време на растежа им се образува жив хлорофил, който елиминира проблема с лошия дъх. Процесът за покълване на семена от праз лук е дълъг, стъбълцата им се ... |