Оставена сама и без човешка намеса, лозата създава гъста мрежа от пръчки, които се оплитат една в друга. С всяка година оплитането води до отдалечаването на плодовете от основата на растението. За да се избегне това, както и за да се осъществи контрол над растежа на лозето и неговото формиране, лозарите трябва да подрязват излишните и замръзнали клечки всяка година. Времето за резитбата оказва съществено влияние върху силата и плодовитостта на лозата. Ето защо за най-подходящо виж повече
Оставена сама и без човешка намеса, лозата създава гъста мрежа от пръчки, които се оплитат една в друга. С всяка година оплитането води до отдалечаването на плодовете от основата на растението. За да се избегне това, както и за да се осъществи контрол над растежа на лозето и неговото формиране, лозарите трябва да подрязват излишните и замръзнали клечки всяка година. Времето за резитбата оказва съществено влияние върху силата и плодовитостта на лозата. Ето защо за най-подходящо се смята времето след преминаването на силните студове в края на зимата и началото на пролетта.
Резитбата обикновено се извършва с помощта на лозарска ножица. Тя разполага с режещо острие с дъгообразна форма, което позволява гладки отрези, без да се изразходва много енергия. Освен това лозарската ножица е и най-подходящият инструмент, с който се реже узрялото грозде.
Когато лозата порасне и започне да се разпростира из двора и пригоденото за нея скеле, е необходимо на места да се привързва. Тук влизат в употреба специални клещи за връзване на лозя, които вървят с консумативи - ленти и телчета. С тяхна помощ стърчащите клони лесно могат да се вържат към скелето. Сред продуктите по-долу ще намерите крещи за връзване на лозя и консумативи за тях, както и голямо разнообразие от лозарски ножици - от обикновени до професионални, с въртящи се дръжки и специални механизми, които улесняват работата на всеки лозар.
Резитбата обикновено се извършва с помощта на лозарска ножица. Тя разполага с режещо острие с дъгообразна форма, което позволява гладки отрези, без да се изразходва много енергия. Освен това лозарската ножица е и най-подходящият инструмент, с който се реже узрялото грозде.
Когато лозата порасне и започне да се разпростира из двора и пригоденото за нея скеле, е необходимо на места да се привързва. Тук влизат в употреба специални клещи за връзване на лозя, които вървят с консумативи - ленти и телчета. С тяхна помощ стърчащите клони лесно могат да се вържат към скелето. Сред продуктите по-долу ще намерите крещи за връзване на лозя и консумативи за тях, както и голямо разнообразие от лозарски ножици - от обикновени до професионални, с въртящи се дръжки и специални механизми, които улесняват работата на всеки лозар.