Салвията (Salvia) е многогодишно, тревисто растение. Тя е често използвана в кулинарията, билкарството и има антивъзпалителни свойства. Може да се отглежда в саксии, сандъчета и да се използва за направата на скален кът с билки и подправки. Семената се засяват на закрито февруари - март месец. Готовите растения се разсаждат на открито април - юни месец. Салвията цъфти с лилави цветове. Реколтата се бере през октомври - ноември месец. Вирее добре на топли и слънчеви места. Почвата трябва да бъде пропусклива и богата на хранителни вещества. Растението не търпи преполиване. При нормални зимни температури може да презимува. ... |
|
Тученицата (Portulaca oleracea) е едногодишно, тревисто растение с месести листа. Тя се използва в кулинарията и в билкарството. Богата е на омега-3 мастни киселини, калций и витамин С. Също така е силен антиоксидант, действа благоприятно при високо кръвно налягане, висок холестерол и при детоксикация. Може да се отглежда в саксии, сандъчета и в градината. Семената се засяват на открито от март до август месец. Реколтата се събира октомври месец. Младите листа са много крехки и имат приятен леко кисел вкус. Стъблата са стелещи се и достигат дължина 1 m. Растението предпочита слънчеви изложения и може да издържа на ... |
|
Чиа (Salvia Hispanica) е вид Салвия и представлява многогодишен полухраст, подобен на градински чай с дребни и твърди семена. Тя е сред най-здравословните храни, семена ѝ са много хранителни, богати на антиоксиданти, фибри и протеини. Могат да се консумират сурови или да се добавят като съставка към салати, ястия, сладкиши и напитки. Подходяща е за отглеждане както навън, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Семената се засяват на открито от март до април месец. Готовите плодове се берат от август до октомври месец. Цъфти през лятото, след което образува ядливите си семена. Издържа на засушаване и с ... |
|
Физалисът (Tomatillo amarylla) е нискокалоричен сладко-кисел плод, богат на витамини и калий. Той се консумира суров или се използва за приготвяне на супи, сосове и мексиканска салца. Плодът е зелен, а вътрешната, месеста част е бяла. Физалисът (Tomatillo amarylla) се отглежда като домат. Напълно узрял плодът има много сладък вкус и придава необикновен вкус на ястията. Семената се засяват на закрито от февруари до март месец. Сеитбата на открито се извърша от април до юни месец. Готовите плодове се берат от юли до октомври месец. За богата реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на почвата и добър ... |
|
Киселецът (Rumex acetosa) е многогодишно, тревисто растение от сем. Лападови. Той е нискокалоричен, слабокисел, утолява жаждата и повишава апетита. Може да се добавя в салати, супи и сосове. Киселецът съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. Подходящ е за отглеждане в саксии, сандъчета и на открито в зеленчуковата градина. Семената се засяват на открито от март до август месец. Готовите растения се берат от май до октомври месец. Вирее добре на слънчеви места с добре дренирана почва. Полива се редовно. За да стимулирате образуване и растеж на по-богата листна маса, отстранявайте цветните пъпки ... |
|
Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишно растение от семейството на магданоза. Той е често използвана подправка в кулинарията. Може да се отглежда в саксии, сандъчета и да се използва за направата на скален кът с подправки. Семената се засяват на открито от април до юни месец. Готовата реколта може да се събира от юли до октомври месец. Растението предпочита влажни, добре дренирани и богати почви. Кориандърът може да презимува при температури до - 10°С. Достига височина до 60 - 70 cm. Опаковка от 3 g. ... |
|
Салатата "Айсберг" (Lactuca sativa) е едногодишен зеленчук, който формира компактна глава подобна на зелка, със свежи и хрупкави листа. Може да се използва в кулинарията за направата на салати с пиле, морски дарове, сушени домати, пармезан, каперси и други. Подходяща е за отглеждане на открито през всички месеци на годината при температура над - 5°. Семената се засяват на закрито от март до октомври месец. Сеитбата на открито се извършва от април до октомври месец. Готовата реколта се събира от май до ноември месец. Една салата тежи около 200 - 250 g. Вирее добре на слънчеви и топли места с добър дренаж. ... |
|
Годжи Бери (Lycium barbarum) е многогодишен полухраст с ядливи плодове, които могат да се консумират директно, в сушено състояние или да се добавят към ястия и напитки. Той произхожда от Хималаите и е познат като "храната на дълголетниците". Семената за разсад се засяват от март до април месец. Готовите растения се засаждат на постоянното си място през есента. Растението не е претенциозно и може да се отглежда и в по-бедни и каменисти почви. Отгледано от семе растението ще започне да плододава след 3 - 4 години, в периода от юли до късна есен. Издържа до - 20°. ... |
|
Доматът "Рома" (Solanum lycopersicum) е високо добивен, средно късен сорт предназначен за прясна консумация, доматено пюре, лютеница и сушени домати. Плодовете са твърди, издръжливи на транспорт и съхранение, с голям процент сухо вещество. Подходящ е за отглеждане на опорна конструкция в оранжерии, парници и на открито е зеленчуковата градина. Семената се засяват на закрито от февруари до края на март месец. Готовите растения се изкарват на открито от април до юни месец. Беритбата на плодовете се извършва от юли до октомври месец. За богата реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на ... |
|
Доматът "Malinowy" (Solanum lycopersicum) е сорт, чието име в превод означава "Малинов гигант" и е известен с големите си сладки плодове. Подходящ е за отглеждане в зеленчукови лехи с осигурена подпора по схема 100 x 50 cm. Семената се засяват от началото на март до средата на април месец. Готовите растения се изкарват навън май - юни месец. Реколтата се събира юли - октомври месец. За богата и вкусна реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност и добър дренаж на почвата. Периодично подхранвайте с гранулиран тор за зеленчуци. Опаковка от 5 g. ... |
|
Горчицата (Sinapis) е едногодишно растение с ядливи семена и листа с пикантен вкус и аромат. Тя е често използвана подправка в кулинарията. Листата се добавят в салати и местни ястия. Горчицата може да се отглежда в саксии, сандъчета и на открито. Семената се засяват на закрито март - май месец на 1 cm дълбочина. Готовите растения се изкарват в зависимост от периода на засяване, юни месец. Беритбата се извършва август - ноември месец. Вирее добре на слънчеви и топли места с добре дренирана и влажна почва. Полива се умерено, а по време на зреене на шушулките поливките се намаляват. За да засилите вкуса на синапа обирайте ... |
|
Броколите "Романеско" (Brassica oleracea var. botrytis) са полезен и вкусен зеленчук, който съдържа цинк, витамини А, С, К, желязо и минерални соли. Подходящи са за отглеждане на открито, в оранжерии и парници. Семената се засяват на плитка дълбочина 1.5 - 2 cm. Младите растения се засаждат на разстояние 30 - 40 cm между растенията и 70 - 80 cm между лехите. Формира конусовидни зелени глави от симетрично разположени розички. Готовата реколта се събира, когато главите са добре оформени. Разположете ги в близост до главесто зеле или карфиол, за да ги предпазите от зелевата пеперуда. Почвата трябва да бъде добре ... |