Невенът (Calendula officinalis) е медоносно едногодишно растение с жълти до яркооранжеви венчелистчета. Подходящо е за начинаещи със своята непретенциозност и лесно отглеждане. Може да се отглежда в саксия или сандъче на балкона и да се използва за направата на цветни лехи. Семената са едри и не се нуждаят от друго, освен от хранителна почва и достатъчно влага и топлина, за да поникнат. Сеитбата им на открито е през периода от февруари до май и от октомври до ноември. Невенът цъфти от април до ноември месец и е с много медицински и козметични приложения. За обилен цъфтеж редовно премахвайте увехналите цветове. ... |
|
Салвията (Salvia) е многогодишно, тревисто растение. Тя е често използвана в кулинарията, билкарството и има антивъзпалителни свойства. Може да се отглежда в саксии, сандъчета и да се използва за направата на скален кът с билки и подправки. Семената се засяват на закрито февруари - март месец. Готовите растения се разсаждат на открито април - юни месец. Салвията цъфти с лилави цветове. Реколтата се бере през октомври - ноември месец. Вирее добре на топли и слънчеви места. Почвата трябва да бъде пропусклива и богата на хранителни вещества. Растението не търпи преполиване. При нормални зимни температури може да презимува. ... |
|
Салвията (Salvia officinalis) е многогодишен вечнозелен и медоносен полухраст, който е богат на етерични масла. Деликатният му аромат го прави предпочитана подправка при приготвяне на риба, пиле и зеленчуци, докато антивъзпалителните му свойства го правят неизменна съставка в домашната аптечка. Вирее добре на топли и слънчеви места. Почвата трябва да бъде пропусклива и богата на хранителни вещества. Растението не търпи преполиване. При нормални зимни температури може да презимува. Цъфти през лятото, а листата се берат през есента (първата година) и при достигане на дължина от 8 до 10 cm. Семената се засяват на открито от ... |
|
Семената от Мащерка (Thumus vulgaris) са най-универсалните подправки, които се използват за приготвянето на чай, компреси, козметични продукти, като прясна подправка за салати, супи, сосове и маринати. Мащерката е многогодишно растение, чувствително към количеството светлина в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Може да се отглежда както на открито в градината, така и в саксии и сандъчета на балкона. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране мащерката се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 0.5 - 1 cm и ... |
|
Семената от Кейл (Curly Kale Halbhoher) съдържат много полезни витамини и минерали, които придават пикантен привкус на свежата салата. Богат е на витамини А, К и С. Могат да се отглеждат в саксия или сандъче на балкона или вкъщи. Семената се засяват между март и май, a сеитбата им на открито е през периода май - юли. Цветните стебла се премахват, за да се запази превъзходните качества на листата. Готовата реколта се бере от август до февруари, като през най-студените дни покривайте листата с градинарско фолио. Начин на отглеждане: С молив или лопатка направете лехи през 5 - 6 cm и полейте предварително. Посолете ... |
|
Семената от Кейл (Curly Kale Halbhoher Gruner Krauser) съдържат много полезни витамини и минерали, които придават пикантен привкус на свежата салата. Богати са на витамини A, K, B6 и C. Могат да се отглеждат в саксия или сандъче на балкона или вкъщи. Семената се засяват в разсадна тава между март и май. Сеитбата им на открито е през периода от май до юли, а реколтата се бере от август до февруари, като през най-студените дни листата се покриват с градинарско фолио. Начин на отглеждане: С молив или лопатка направете лехи през 5 - 6 cm и полейте предварително. Посолете семената в лехите и покрийте с почва. ... |
|
Семената от Кейл (Curly Kale Halbhoher) съдържат много полезни витамини и минерали, които придават пикантен привкус на свежата салата. Богат е на витамини А, К, B6 и С. През топлите месеци е с тъмнозелени къдрави листа, а след няколко замръзвания листата стават лилави. Могат да се отглеждат в саксия или сандъче на балкона или вкъщи. Семената се засяват в разсадна тава между март и май, a сеитбата им на открито е през периода май - юли. Цветните стебла се премахват, за да се запази превъзходните качества на листата. Готовата реколта се бере от август до февруари, като през най-студените дни покривайте листата с ... |
|
Семената от Кориандъра (Coriandrum Sativum) са зимоустойчиви азиатски подправки със свеж и наситен вкус. Кориандърът е едногодишна подправка, която се използва сурова за салати, ястия или супи. Може да се отглежда в саксия или сандъче на балкона или в градината. През зимния период покълва успешно, но като повечето подправки през този период не трябва да се бере прекомерно. За по-бързо покълване, семената се счукват леко предварително в саханче. Кориандърът се сее на открито от март до май и се бере от май до ноември. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. ... |
|
Семената от Рукола (Eruca sativa) са едногодишен сорт с много ароматни листа. Семената се сеят директно в саксии или на открито през пролетта или есента. Руколата предпочита слънчеви или полусенчести места, но не и плътна сянка. През зимните месеци се прибира на стайна температура. В домашни или оранжерийни условия семената могат да се отглежда целогодишно. При сеитбата през 10 дни може да се осигури постоянен източник на свежи листа. ... |
|
Семената от Чубрица (Satureja) са едногодишни растения, които са широко разпространени в традиционната българска кухня. Съхраняват се в сушено състояние, като запазват вкусовите си качества. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране чубрицата се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 1 - 2 cm и поливайте на лека струя за да не отмиете семената. За ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение, добре дренирана почва и редовно поливане. ... |
|
Семената от Кориандър (Coriandrum Sativum) са едногодишни растения от семейството на магданоза. Кориандърът е много разпространена подправка в индийската и азиатската кухня за овкусяване на салати, месни ястия и маринати. Може да се отглежда в саксия или сандъче на балкона или в градината. През зимния период покълва успешно, но като повечето подправки през този период не трябва да се бере прекомерно. ... |
|
Семената от Копър (Anethum graveolens) са ароматни сортове, които могат да се отглеждат целогодишно. Могат да се отглеждат в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използват като подправка към ястия. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране копърът се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 1 - 2 cm и поливайте на лека струя, за да не отмиете семената. За ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение, добре дренирана почва и редовно поливане. ... |