Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от грах покълват само ако не са пропукани. Те са добър източник на протеин, прости захари, калций и фибри. Също така за богати на витамини А и С, фосфор, калий и хлорофил. Всички видове кълнове имат благоприятно действие като подпомагат регенерацията на клетките, мощен източник са на антиоксиданти, минерали, витамини и ензими. Оказват алкализиращ ефект върху организма и са богати на кислород, който предпазва от разрастване на чужди клетки в тялото, разпространението на вируси и бактерии. Използвайте уред или буркан за покълване на семената.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете.
- След 8 - 12 h извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по 2 - 4 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- При премиването следете да са отцедени добре, защото започват да гният или мухлясват ако има излишно количество вода.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Опаковка от 90 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.