За да направите кълновете следвайте стъпките:
- Накиснете семената в съд с вода за една нощ, за период от 8 до 10 h.
- На следващия ден изплакнете семената под течаща вода.
- Поставете уреда върху равна повърхност, на стайна температура и без пряк достъп на слънчева светлина.
- След това разпределете семената равномерно в съдовете с ръце.
- Налейте най-долния съд с вода.
- Следете нивото на водата и доливайте с по 1 чаша поне два пъти дневно, сутрин и вечер. При горещо време водата трябва да се следи често, за да не изсъхнат семената.
- Ако сте сложили голямо количество семена сменяйте местата им периодично, за да получават еднакво количество вода.
- Семената ще покълнат за около 3 - 5 дена в зависимост от вида им и температура на околната среда.
- След като станат готови могат да се консумират веднага или да се съхраняват в хладилника за най-много една седмица.
- Отделете външната обвивка преди консумация, ако е необходимо.
Начин на приготвяне на кълнове от слузообразуващи семена - кресон, рукола, лен, босилек и чиа:
- Пропуснете първоначалното накисване на семената във вода.
- Разпределете равномерно семената в съдовете.
- Напълнете най-долния съд с вода и следете за нивото. Трябва да се поддържа постоянна влага.
- Пръскайте семената 5 - 6 пъти дневно през първите 3 - 4 дена.
- След това намалете пръсканията до 2 - 3 дневно.
- Кълновете ще станат готови след 8 - 10 дена.