Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Тъмно зелените листа на Детелината (Trifolium) съдържат в изобилие хлорофил. За него е известно, че е много близък до структурата на хемоглобина в човешката кръв. Единствената разлика е, че централният атом в хлорофила е магнезий, а в кръвта е желязо. Затова зелените суперхрани оказват мощно прочистване и укрепване на организма. Според една от най-известните изследователки на билките, австралийката Изабел Шипард, кълновете от детелина оказват облекчаващ ефект при жени в менопауза. Те балансират рязката смяна на настроенията, намаляват силата и честотата на горещите вълни. Детелината, също както и люцерната са едни от най-предпочитаните съставки в детокс диетите. Богатото им съдържание на изофлавоноиди ги прави мощни антиоксиданти.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете.
- След 12 h извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- При премиването следете да са отцедени добре, защото започват да гният или мухлясват ако има излишно количество вода.
- На четвъртия ден от покълването разположете кълновете така, че да имат достъп до непряка слънчева светлина. Так ще повишите производството на хлорофил.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Опаковка от 40 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.