Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Елдата (Fagopyrum) е известна като зърнена култура, но от ботаническа гледна точка е семенно растение. Тъй като тя не съдържа глутен може да се консумира от хора, които са алергични към глутен. Семената на елдата са тъмни с триъгълна форма. Тя се нуждае от повече време за покълване. Може да познаете, че кълновете са готови, когато тъмната обвивка е почти отделена от семената. Влагата, по-високата температура и светлината ще улеснят процеса на покълване. Цветът на стъбълцето на покълналото семе е бледо жълто със зелени листенца. Кълновете от елда са богати на витамин B комплекс, калий, фосфор, калций и лецитин, които подпомагат за намаляването на нивото на холестерол. Може да се използват като дезинфектант, също така влияят добре за хора с анемия и инфекции. Елдата подсилва дейността на червата и стимулират апетита. Тя е добър източник и на биофлаваноида рутин, който укрепва стените на капилярите и спомага за намаляване на високото кръвно налягане.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете.
- След 8 - 12 h извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- При премиването следете да са отцедени добре, защото започват да гният или мухлясват ако има излишно количество вода.
- На четвъртия ден от покълването разположете кълновете така, че да имат достъп до непряка слънчева светлина. Так ще повишите производството на хлорофил.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете и премахнете обвивките, както миете салата. Бъдете особено внимателни през първите 5 - 6 дни от покълването, защото по-големите обвивки предпоставят образуването на плесен.
Опаковка от 90 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.