Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от Рукола (Eruca vesicaria ssp. sativa) изискват по-специални грижи през първите дни на подготовка, за да покълнат. Подобно на семената от босилек и лененото семе тя образува желе, почти веднага щом бъде потопена във вода. Покълналите семена от рукола имат сладък, мек и ядков вкус , който се съчетава чудесно със салати и сандвичи. Може да се добавя и към кисело мляко. Кълновете съдържат витамини A, B, C и E, а също и силни антиоксиданти, които подсилват имунната система.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. След 10 - 15 минути те ще започнат да образуват слуз - желатин.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване, като се уверите че са разпределени с образувалия се желатин.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по веднъж на ден, докато се покажат първите, малки листенца. След това увеличете на 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- Оптималното време за покълване е 24 часа.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Опаковка от 30 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.