Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от Слънчоглед (Helianthus annuus) се нуждаят от много вода, за да покълнат. Освен че са много вкусни, слънчогледовите кълнове осигуряват на организма много хранителни вещества като фосфор и калций за здрави зъби и кости. Също така съдържат магнезий за тонус на мускулите, калий за нервната система, желязо и мед за червените кръвни телца. Кълновете спомагат за добро разграждане и усвояване на мазнините и простите захари. Те съдържат 30% протеин, което е характерно за храните от животински произход. Слънчогледовите семена покълват за 4 - 6 дена, като люспите им падат от само себе си. Вкусът им е хрупкав и сочен.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете.
- След 8 - 12 часа извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- При премиването следете да са отцедени добре, защото започват да гният или мухлясват ако има излишно количество вода.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Опаковка от 80 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.