Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) е познат от Близкия изток и принадлежи към сем. Бобови (Fabaceae). Той е използван от египетските фараони по време на свещените си празници, от средновековните монаси, които лекували с него чернодробни проблеми, инфекции и простуди. Във византийско време, кърмачките стимулирали с него производството на мляко. Сминдухът покълва бързо, лесно и има остър вкус. Използва се и за стимулиране на апетита. Химическият му състав е подобен на този на черния дроб от риба треска. Той е известен с благотворното си прочистващо влияние върху кръвта и бъбреците. Богат източник е на витамин Е, фосфор, магнезий, цинк и желязо. Кълновете от сминдух влияят добре на инфекциите и състояния като анемия.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете.
- След 8 - 12 часа извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- При премиването следете да са отцедени добре, защото започват да гният или мухлясват ако има излишно количество вода.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Опаковка от 35 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.