Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Чиата (Salvia Hispanica) е богата на естествени антиоксиданти, които са ключови за блокирането на свободните радикали в организма. Тя не съдържа глутен, което я прави подходяща за консумиране от хора с алергии към него. Чиата е добра алтернатива на сусама, който е добър, растителен източник на калций, но е силен алерген. Също така тя е най-големият вегетариански източник на омега 3 мастни киселини.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. След 10 - 15 минути те ще започнат да образуват слуз - желатин.
- Разстелете ги равно върху съдът за покълване, като се уверите че са разпределени с образувалия се желатин.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от лен или коноп и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по веднъж на ден, докато се покажат първите, малки листенца. След това увеличете на 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- Оптималното време за покълване е 24 часа.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Опаковка от 15 g.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.