Чушките Кайена (Capsicum annum Cayenna) имат силно лютив вкус и са чудесна добавка към ястията на почитателите на пикантното. Освен това те притежават антисептични свойства, които стимулират имунната система, кръвообращението и храносмилането. Съдържат също капсаицин, етерично масло и витамини A и C. Веществото капсаицин е отговорно за пикантния вкус и лютивината на чушките.
Този сорт чушки са едногодишно растение, слънцелюбиво и средноранен сорт. Имат цилиндрична форма с дължина 7-10 cm и обща дължина на плода 12-14 cm, а при узряване плодовете са тъмночервени. Консумират се неузрели, като могат и да се сушат - цели или на парчета.
Посевната норма на чушките Кайена е 20-30 g/100 m2 като сеитбата за разсад се прави в месеците от март до май, а засаждането на открито от април до юни. Чушките се берат от юли до октомври.
