Парижките корнишони (Cucumis sativus Verde di Parigi) са едногодишен, ранен сорт с малки и много вкусни плодове с тегло до 50 g. Окраската им е интензивно зелена към дръжката и прошарена откъм върха и с по-светли ивици. Имат сравнително по-големи камери, но много добри вкусови качества. Стъблото на корнишоните е 80-120 cm. Подходящи са за директна консумация или консервиране и могат да се мариноват с подправки, чили, мед или балсамов оцет.
Корнишоните са слънцелюбиви, за разсад се садят от януари до март, а сеитбата на открито е през месеците от март до юни. Готовата реколта се прибира от май до ноември. Не се препоръчва разсаждане, когато температурата на почвата е под 12°C. Напояването трябва да е обилно и с температура на водата около тази на почвата. Посевната норма на парижките корнишони е 30-50 g / 100 m2.
