Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата.
Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от торене с азот, фосфор и калий (NPK торове) в лесноусвоими форми. Отглеждането им е успешно в региони с горещ климат, като до известни граници понасят засушаването, което определя и по-голямата захарност и аромата на плода.
Посевната норма е 20 - 30 g / 100 m2.
