С помощта на кухненския компостер Bokashi Organko 2 може да спрете да изхвърляте кухненските отпадъци и да си осигурите 100% органичен компост и богата ферметационна течност за наторяване. В компостера могат да бъдат изхвърляни не само хранителни отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци, но и отпадъци от месо и риба. Използваните
компостиращи трици съдържат ефективни микроорганизми, които действат като активатор и компостират всички биологични кухненски отпадъци, като осигуряват ферметационна течност само за 5 дни и компост за растенията ви в рамките на 14 дни. Получената смес може да я заровите в почвата или да я прибавите към по-голям компостер. Кухненският компостер е изработен от рециклирана пластмаса и е с обем 9.6 l.
Полученият тор може също да се използва за почистване на канали и септични ями.
Начин на употреба:- Изсипете 20 ml компостиращи трици в кофата.
- Нарежете по-големите парчета на дребно, за да ускорите ферментацията.
- Изсипете отпадъците в кофата.
- С помощта на мистрията притиснете отпадъците, за да уплътните и да не останат въздушни джобове между тях.
- Разпръсквайте по 20 ml трици на всеки слой отпадъци.
- Затворете кофата плътно с херметичния капак.
- Източвайте течността на всеки 3 - 5 дни. Използвайте я като течен тор в доза 1:100. (10 ml течен тор на 1 l вода)
- Когато кофата се напълни до 5 cm под капака, разпръснете 40 ml трици като последен слой и затворете. Компостът е готов след 14 дни.
Подходящи отпадъци за компостиране:- сурови и топлинно обработени плодове и зеленчуци
- сурови и топлинно обработени меса и риби, както и малки кости
- сирене, кисело мляко и яйца
- цитросови и бананови кори
- хляб и тестени изделия
- кафе и чай
- увехнали цветя
- тънки хартиени салфетки
Неподходящи отпадъци за компостиране:- оцет, сок, прясно мляко, мазнина, вода и месни сокове
- по-големи кости
- животински екскременти
- лекарства и химикали
- хартия, метал, пластмаса, картон и стъкло
- болни растения и пепел
Важно: Кофата трябва да бъде постоянно затворена. Отваряйте я единствено при добавяне на отпадъци. Bokashi Organko 2 действа на анаеробичен принцип - колкото по-малко въздух, толкова по-добре.
Продуктът е отличен с награда за дизайн "red
dot" за 2019 г.