Магданозът (Petroselinum crispum) е едногодишно растение с гладки, назъбени и тъмнозелени листа със силен аромат. Може да се отглежда в
саксии и сандъчета или в зеленчукова градина. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е целогодишна. Магданозът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето салата Табуле, а 5 g от реколтата му осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза витамин К.
Начин на отглеждане:- Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт.
- Полейте предварително.
- Разпръснете семената равномерно и ги покрийте с около 1 cm почва.
- Отново притиснете за контакт.
- Покрийте саксията с прозрачно фолио, за да осигурите достатъчно влажност за покълване и в същото време да наблюдавате растежа.
- Когато семената покълнат, махнете покривалото и сложете на светло място без пряка слънчева светлина, докато разсадът укрепне.
- Поливайте умерено и редовно берете реколта, като не събирате повече от 1/3 от листата.
- За удължена реколта сейте през 2-3 седмици.
Други имена на Магданоза: Мерудия.