С помощта на кухненския компостер Bokashi Organko Essential може да спрете да изхвърляте кухненските отпадъци и да си осигурите 100% органичен компост и богата ферметационна течност за наторяване. Органичната почва, която получите, може да използвате за отглеждане на
цветя,
подправки,
плодове и
зеленчуци.
С помощта на компостиращите
триците, пълни с полезни микроорганизми, се осигурява ферментация без наличието на неприятна миризма. Биоотпадъците се разлагат, но не гният, като по този начин в тях се запазват витамините и минералите. За да се постигне този резултат, трябва да добавяте биоген (активиращи трици, познати също само с името Bokashi) над всеки слой биоотпадъци и то всеки път, когато добавяте нови отпадъци в компостера. Освен това те помагат и за разлагането на някои пестициди и други вредни съставки. Получената смес може да заровите в почвата или да прибавите към по-голям компостер. Кухненският компостер е изработен от рециклирана пластмаса и е с обем 15.3 l.
Начин на употреба:- При първата употреба се уверете, че кранчето на компостера сочи към знака Close.
- Изсипете 20 ml компостиращи трици в кофата.
- Нарежете по-големите парчета на дребно, за да ускорите ферментацията.
- Изсипете отпадъците в кофата.
- Добаяйте по 20 ml трици на всеки слой отпадъци.
- С помощта на лопатката притиснете отпадъците, за да уплътните и да не останат въздушни джобове между тях.
- Затворете контейнера плътно с херметичния капак.
- След първите 14 дни източвайте течността на всеки 3 - 4 дни. Използвайте я като течен тор в доза 1:100 (100 ml течен тор на 10 l вода). Може да съхранявате Bokashi течността в бутилка на тъмно и хладно място. Течността Bokashi също може да се използва за отпушване на канали и септични ями, без да е необходимо разреждане.
- Когато кофата се напълни до 5 cm под капака - изпразнете съдържанието в контейнер за биоотпадъци или разпръснете трици като последен слой и затворете. Компостът е готов след 14 дни.
Съвет: Необходимо е компостерът да бъде на място с температура около 20°C. Това е оптималната температура, при която активиращите трици и съдържащите се в тях ефективни микроорганизми работят най-добре за разграждането на биоотпадъците.
Подходящи отпадъци за компостиране:- плодове и зеленчуци (без плесен)
- обелки от банани и цитруси
- сготвена храна (отцедена)
- сготвено или сурово месо
- сирена
- риба
- кисело мляко
- яйца
- по-малки кокали и кости
- хляб (без плесен)
- мляно кафе
- увехнали цветя
- малки парчета хартия
Неподходящи отпадъци за компостиране:- течности като оцет, сок, олио, вода
- по-големи кокали
- животински екскременти
- пепел
Поддръжка: Компостерът трябва да се разглобява и почиства след всяко изпразване на съдържанието в него. Препоръчително е да изплаквате компостера, капака и кранчето под течаща вода, но без да използвате миещи препарати, тъй като те могат да навредят на микроорганизмите и естествената среда вътре в компостера. За почистване в съдомиялна машина на 55°C и еко програма са подходящи решетката, която се поставя на дъното, както и контейнерът на компостера.
Важно: Не почиствайте капака на компостера в съдомиялна машина!