Книгата е част от "Индийската поредица" на издателство "Жанет - 45". ... Девет истории от Индия. Девет цвята с девет различни емоции. Страх, смелост, любов, състрадание, възмущение, гняв, изумление, радост, покой. Не е никак странно, че в хинди и санскрит думите за "цвят" и "емоция" имат общ корен. Емоциите са цветове, които красят душата. И досущ като цветни боички, те са нетрайни и лепкави, прикриващи истинската ни същност. Какво е лицето по време на празника Холи - то е неразпознаваемо. Толкова оцапано в багри, че е невъзможно да откроиш истинските му черти. Така и опознаването ... |
|
Видният лингвист и литератор проф. д-р Рама Кришна Каушик е гост лектор по хинди в България в периода 1979–1984 г. Владее хинди, санскрит, урду, английски, персийски и български. Той е основател на Катедрата по индология и пръв преподавател по санскрит в СУ "Св. Климент Охридски" и в Националната гимназия за древни езици и култура "Константин-Кирил Философ". Автор е на първия "Българо-хинди разговорник". Преводач на "Бхагавадгита" и "Рамайана" за деца. Автор на "Граматика на санскрит", публикувал е много лингвистични трудове в Индия, за които е удостоен с ... |
|
В тази книга ще намерите отговори на ключови въпроси като: Какъв е смисълът на ведическия ритуал? Как и защо жертвоприношението изцелява вселената от нейните несъвършенства? Как ритуалите пресъздават мотива за самопожертващия се бог? Има ли текстови доказателства за практики на самоналожена смърт (ритуални самоубийства)? Какво предписва традицията във връзка със самоубийството? Имало ли е човешки жертвоприношения в Древна Индия? Какъв е случаят със самозапалването на аскета Каланос от времето на Александър Македонски? Какви са представите на индоариите за задгробния живот и какво е било отношението им към ... |
|
Сборник с научни статии, посветен на 60-годишнината на проф. д-р Милена Братоева. ... Озарява умовете. Разширява душите. През 2023 г. международно утвърденият български индолог и санскритолог, много уважаван и обичан от всички преподавател в специалност Индология на СУ Св. Климент Охридски, проф. д-р Милена Братоева, навърши 60 години. По този повод нейни колеги и докторанти от Центъра за източни езици и култури и от други научни институции подготвиха сборник с научни статии от различни области на знанието за Изтока - индология, санскритология, тракология, иранистика, арменистика, арабистика, египтология, японистика, ... |
|
Original score by Joshua Homme. ... |
|
|
|
Копнеж, тревога и любов. ... Стиховете на Георги Константинов са превеждани на английски, френски, руски, японски, португалски, немски, сръбски, турски, гръцки, хинди, арабски, фарси и др.Той е познат и със своите книги за деца. Хумористичният му роман "Приключенията на Туфо Рижия пират" е преведен на руски, френски, немски, полски, украински и др. езици. Авторът е носител на много национални и международни награди за поезия и книги за деца. Звездна лотария И пак не спя в нощта на Персеидите. Звезди се ронят тихо над сънищата на града. Освен една, която за късмет избирам... Улучил съм! Стои си тя в небето! ... |
|
Книгата цели да запознае българския читател с феномена на сикхската религиозно-философска мисъл, както и с чара на средновековната индийска поезия. Подбраните текстове са творение на сикхските въплътени учители, чрез които говори трансцендентният Сат-гуру – божественият наставник. Освен това те се съдържат в свещеното писание на сикхите, което само по себе си има статут на Гуру. То е призвано чрез езика на поезията – ясен и за ума, но и за сърцето и душата – да отговаря на всеки въпрос, който адептът на сикхизма би задал на своя учител от кръв и плът. Съставителят, същевременно автор на превода и на увода, Александър ... |
|
Вечерни слънчогледи Вечерни слънчогледи... Не искат те луна - главите са навели към тъмната земя. Не се интересуват от бледите звезди. Небето им е чуждо, различно отпреди. Изчезнал е там Богът на общия им ден... Отдъхват си, свободни от златния му плен. Не гледат и съседа си. А в здрачна тишина, загледани във себе си, те виждат светлина. Георги Константинов е роден в Плевен през 1943 година. Завършил е българска филология в СУ Климент Охридски. Бил е главен редактор на списание Родна реч, на литературно списание Пламък. Председател на българския П.Е.Н. център (2001) и почетен председател (2013). Той е автор на ... |
|
На Едвин Но след поредната война Читалнята отново ще е пълна и хората, макар и слепи, ще ровят в книгите с наивната увереност, че ще открият в тях Причината. Борис Христов Едвин Стефанов Сугарев е роден на 27 декември 1953 г. в София. Завършва българска филология в СУ Св. Климент Охридски. До 2010 г. е научен сътрудник в Институт за литература при БАН. Бил е народен представител във 7-то ВНС, 36-то и 37-то НС, посланик на България в Монголия и Индия, генерален консул в Ниш, Сърбия. Редактор е на самиздателския алманах Мост (1989), един от основателите и дългогодишен главен редактор на седмичника Литературен ... |
|
Биляна, Коко, Диди и Лиза - четири обикновени деца, които живеят в един обикновен квартал на обикновен град в съвсем обикновени семейства с родители и баби. Това е основата на романа "Ние". Читателят е потопен в детски приключения, семейно всекидневие, междусъседски отношения и в цялата пъстра палитра на живота. На пръв поглед това би могъл да бъде един съвсем обикновен детски приключенски роман, ако децата в него бяха не толкова необикновени, колкото са в действителност. "Ние" е вторият роман на Валери Колев, посветен на деца, които често наричаме "проблемни" - от тези, които възпитано ... |
|
Според както ги правят в Цариград и разни домашни справи: Събрани от разни книги. В ръцете си държите първата българска готварска книга от Петко Славейков, с която ще се отправите на истинско кулинарно пътешествие от втората половина на XIX век, изпълнено с разнообразни рецепти и съвети. От приятни чорби, сочни кебапи, вкусни пилафи, превъзходно сготвени патладжани и други зеленчуци, множество рецепти за пресол (саламура), през сладки изкушения като кадаифи и халви, широк набор от сиропи, богат асортимент от вина и ракии и накрая съвети за опазване на храни и напитки, за подобряване на техния вкус и за подбиране на ... |